Jobb

Jobb som jag haft


Mitt första arbete på loven i skolan var på torvmossen. Den ägdes då av Lars-Gunnar Jansson, och jag gjorde allt från att köra in torv (lokförare !!!) till att pressa torvbalar. 


Ett annat arbete i byn var att jobba med produktion av schampo, rengöringsmedel och tvål, samt fyllning av dessa i flaskor. Det skedde i affärens lokaler efter 1966, då Ada-Oden Kemisk Teknisk Fabrik hade sin produktion där. Det var mågen till affärens ägare som startade denna verksamhet. Bert Boork heter han och bor idag i Timrå. Han var gift med Ann-Britt Jansson som var dotter till Paul och Karin Jansson. 


Sommarlovet 1969 jobbade jag på ESSO-macken i Vall. Pensinpriset var så samma i öre som oktantalet. Det fanns 88-oktan som kostade 88 öre, upp till Esso Extra 104 oktan som kostade 1:04. Esso Extra hade reklamslogan "En tiger i tanken" med en bild på en tiger" 


Ett sommmarlov, 1970, arbetade jag på fars jobb på C. Nyströms Hyvleri AB i Kristinehamn. Där var jag mottagare efter hyvlarna, samt att jag slipade och brynade stål till hyvlarna.


Under gymnasietiden var jag dödgrävare och kyrkogårdsarbetare i Visnum, samt en sommar i Björneborg då jag även var kyrkvaktmästare. 


Efter lumpen på I 5 i Östersund hamnade jag 1976-04-01 på labbet på Bäckhammars Bruk AB, och där har jag varit kvar sedan dess i alla år. Förutom labbarbete så väcktes mitt intresse för storköksjobb här av förre hovmästaren på Statt i Kristinehamn, Carl Dahlberg, som i många år drev brukets restaurang. Det blev många extratimmar där hos Calle som lärde mig väldigt mycket om restaurangvärlden. 


Förutom avlönat jobb så har jag alltid gjort en massa ideellt jobb åt föreningar och på annat sätt.