Malmbergs vräkning

När Ernst Malmberg blev vräkt


När Ernst Malmberg blev vräkt från Solliden I Konsterud

(Solliden, ”på gärdet”, mitt emot dressinstationen där Andreas Gylebrandt nu bor)

 

Året var 1925, sommaren var i full blomning, och Ernst Malmberg bodde på övervåningen hos Emil Johansson "på gärdet ".

En dag fick Emil Johansson för sig att han skulle bada i en stor balja på balkongen på husets övervåning (som alltså hyrdes av Malmberg - Emil bodde på bottenvåningen).

August "i Dosa" (Björkbolsmon) hade anlitats av Emil Johansson att bära upp vatten från källan till badet på balkongen.


Badet och dess förberedelser hade ogillats alldeles väldigt av Malmberg som beslöt att stoppa evenemanget genom att skaffa hjälp från sågverket.

Hjälp anlände i form av Fritz Engström, Einar Karlsson (Björkbolsmon) och Viktor Andersson

(Viktor Vendla).

Vid det här laget stod Ernst Malmberg och Emil Johansson och läste lagen för varandra och bland annat kunde man höra Malmberg argumentera:

  • JAG!!! - som är sågverksägare och överordnad! (med norrländsk betoning och accent)
  • DU - skrek Emil - DU DIN FYLLTRATT! - DU DIN SKETOXE!!


Hjälpen anlände nu från sågverket och beordrades så att utföra stor­verket att tömma badkaret på balkongen - vilket också skedde.

  • HIVA BALJAN!! - JAG BETALAR!! skrek Ernst Malmberg för full hals.

Och tömning utfördes.


Åsyna vittne till spektaklet var bland annat Anna Landin och Anna Bengtsson som satt i björkhagen mellan Nolhagen och Emil Johanssons hus och hade ganska roligt åt alltsammans.

Roligt hade nog däremot inte den då femårige Viking hemma i Nolhagen som än mindes hur rädd och förfärad han var - ensam hemma med en stor stormkokande gryta vatten på spisen som fräste och pyste – alltmedan mor Anna tillfälligt var ute i hagen och tittade på ovanstående händelse.

 

Efter att Ernst Malmberg fått flytta, men innan Bengtssons intog övervåningen hos Emil, bodde en kort tid Anna och Karl Eriksson, (Karl Vendla) därstädes. Emil Johansson och Karl Eriksson kom dock ofta "ihop sig" om allt möjligt och Emil titulerade då Karl för "Pukkas" som var en för tiden aktuell finsk mördare, och Karl benämnde Emil som "slingerkutt ", sannolikt beroende på hans ostadiga gång.

Det hela slutade så småningom med att Karl slog Emil i skallen med en läkt varefter Karl och Anna fann för gott att flytta.